Blog

Sokol selec v smeri Netopir

30. marec 2008 ob 20:48

Danes, v nedeljo 30. marca sem imel v okviru tečaja za gorske vodnike priložnost plezati Netopirja v Osapski steni. V neposredni bližini zadnjega raztežaja gnezdi sokol selec (Falco peregrinus), ki je največja vrsta sokola pri nas in spada med najhitrejše ptice na svetu (doseže hitrosti do 230 km/h).

Pozivam vse plezalce, da se do nadaljnega kolikor je mogoče izogibamo zadnjih raztežajev smeri Netopir ter na ta način omogočimo tej ogroženi ptici mir, ki si ga gotovo zasluži.

Sokol selec (Falco peregrinus)

2 komentarjev

 1. V celoti se strinjam, kar piše in nam daje v razmislek Miha Valič.
  Pred leti sem sokola (par) tam videl tudi sam in dajmo mu tudi tokrat možnost naj se razvija in razvije. Saj imamo še dovolj drugih smeri in oprimkov. Tudi na ta način lahko dokažemo, da nam je za zaščito narave in njenih kreacij več kot drugim. Pokažimo svoj odnos in planetarno zavest, da so to naše resnične vrednote. Ko enkrat izgine določena vrsta, izgine za vselej. S tem nepovratno izgine tudi del nas samih.
  p.s.
  Prav to soboto sem razmišljal o nekdanji osapski dolini. Brez /sicer arhitekturno lepega/ viadukta, ki je pokrajino za vselej usodno spremenil. Po svoje se zdi v tem kontekstu absurdno zastavljati skrb in pošten odnos do sokola selca. A velja se potruditi! Včasih so prav drobna dejanja pomebnejša kot velikopotezne akcije. Sokol selec postavlja meje naše imaginacije in svobode. Pomagajmo mu, da preživi in simbolno pomaga preživeti tudi naši domišljiji.
  M.L.

  Komentar avtorja Miha Lampreht — 31. marec 2008 @ 15:38

 2. Ali ta ptič “pikira” s hitrostjo do 230 km/h ali dejansko v ravni, vodoravni liniji lahko tako hitro šiba? Tega namreč nisem vedel pa še na ptiče se ne zpoznam, zato me toliko bolj zanima.

  Hvala,
  Anže

  Komentar avtorja Anže Čokl — 25. april 2008 @ 11:24

Oprostite, obrazec za komentarje je trenutno zaprt.

Kategorije:

Arhiv:

RSS Viri: